Mi az a VPS (virtual private server)?

A virtuális privát szerverekre általánosságban igaz, hogy nagy teljesítményük kihasználatlan marad. Ez azért lehetséges, mert a legtöbb felhasználási mód esetén nincs ekkora kapacitásra szükség. A VPS szolgáltatás (virtual private server) lényege, hogy ezt a parlagon heverő erőforrást optimálisan felhasználva több, kisebb, önálló, elkülönített környezetre osztja fel. Ezek a környezetek azonos szerveren osztoznak, így meg kell küzdeniük igaz az erőforrásért, de ha szerencsénk van, akkor sokkal kevesebb pénzért juthatunk, sokkal nagyobb kapacitáshoz. Ezek a szerverek rendelkeznek a fizikai szerverek minden előnyével. További előnye, hogy azonos erőforrásigény mellett több VPS-t is ki tud szolgálni.

Ez összességében sokkal kedvezőbb megoldás, mint a szerverelhelyezés vagy a szerverbérlés. Utóbbi esetén saját magunk oszthatjuk VPS-ekre a szerverünket, igaz egy magasabb havidíjért, de ez a megoldás még mindig kevesebb tőkebefektetéssel jár, mint a szerverelhelyezés. Itt több költség is jelentkezik:

 • szervergép vásárlása: függ attól, hogy milyen célokra szánjuk, de egy komolyabb gép egyszeri összeszerelése akár az 1 millió forintot is átlépheti
 • szerver alkatrészek: fontos, hogy gondoljuk arra is, ha egy alkatrészt pótolni kell, akkor azonnal legyen kéznél
 • szerverelhelyezés: a saját szerverünk elhelyezés havi költséget jelent, amely tartalmaz a helyet ahol a gép fizikailag megtalálható, az elektromos áram fogyasztást, az internet kapcsolatot és a megfelelő hűtést

Összegezve: VPS bérlésével kisebb költségkeretből is gondtalanul dolgozhatunk, de meg kell küzdenünk az erőforrásokkal a többi VPS-sel. Addig a dedikált szerver már egy szinttel magasabb ár kategória, ahol saját VPS rendszerünket alakíthatjuk ki. Van lehetőség saját szerver elhelyezésére is, de annak tőkeigénye miatt kétszer is érdemes megfontolni, hogy szükség van-e rá.

VPS vs Cloud VPS

Mi az a Cloud VPS?

A cloud computing (felhőalapú informatika) az a trend, amely folyamatosan hódítja meg a piacot. Mondhatni új technológia, ennek ellenére szinte az egész világot meghódította: Amerika és Európa szerte a hagyományos VPS szolgáltatások rovására növeli piaci részesedését. Miért különleges megoldás a felhő szolgáltatás? Nincs dedikált szerver, nincs saját infrastruktúra, hanem a szolgáltatók által biztosított szerverparkok kapacitását lehet kiaknázni. A rendszer további előnye a hibatűrés, hiszen olyan komponensekből épül fel a hálózat, amelyek nagyobb mennyiségben állnak rendelkezésre. Ennek célja, hogy egy eszköz meghibásodása esetén is tovább fussanak a szolgáltatások, hiszen a kieső szerver helyét bármikor átveheti egy pont ugyanolyan.

Jobb-e a Cloud VPS, mint a hagyományos VPS?

A redundáns kialakítás révén a felhő alapú VPS szolgáltatásai műszaki vagy egyéb technikai hiba esetén sem állnak le. A hatalmas erőforrás miatt a legtöbb folyamat automatizálható és skálázható, így folyamatos növekedést automatizálni is lehet. Ehhez a szolgáltatók saját adminisztrációs felületet biztosítanak, ahol az ügyfelek konfigurálhatják be a rendszereiket. pl. tárhely, RAM vagy éppen a magok számát. Így akár rendszergazdai segítség nélkül is könnyedén üzemeltethetők, DE az első, betanulási időszakban mindenképpen javasolt profi segítséget kérni.

Mire tudod használni az egyes VPS csomagjainkat? 
Az egyes csomagok mindig magukba foglalják az előző csomagokban leírtakat. 

 • MINI: kisebb forgalmú weboldalakat vagy játékszervereket tudsz rajta futtatni, valamint használhatod fejlesztésre is, de vannak ügyfeleink, akik voice szervert futtatnak.
 • MIDI: ahogy a VPS erőforrásai növekednek már közepes látogatottságú weboldalt is üzemeltethetsz.
 • MEDIUM: ennél a csomagnál már több kisebb játékszervert és közepes látogatottságú weboldalt is üzemeltethetsz egyszerre. 
 • LARGE: közepes játékszerver és nagy látogatottságú oldalak futtatására is alkalmas csomag.
 • XL: a méret növekedésével lehetőséged nyílik párhuzamosan több közepes játékszervert, illeve nagy látogatottságú oldalt üzemeltetni.
 • XXL: ez a konstrukció már nagyonb játékszerverek stabil futtatására is alkalmas.
 • XXL: ezen a szinten már csak nagyon kevés szolgáltatást nem lehet futtatni. 

FIGYELEM!

 • 3 A felhasználók hasznosnak találták ezt
Hasznosnak találta ezt a választ?

Kapcsolódó cikkek

 Szerver elhelyezés alapcsomag bemutatása

Szerverelhelyezéskor az ügyfél biztosítja a szervergépet is, amely költségei akár az 1 millió...

 Fizetés PayPal-on keresztül rendszeres befizetéssel

Ahogy már tapasztalhattátok az egyik fizetési rendszerünk a PayPal. Így lehetőségetek van...

 Fogalmak a „Hogyan működhet rosszul a DDoS védelem és hogyan kellene működnie?” című bejegyzésünkhöz

 Web hosting fogalma

Ez a cikk arra hivatott, hogy a web shosting szolgálatásokat bemutassa: fogalom, történelem, mire...

 Szerverbérlés és szerver elhelyezés közötti különbségek

A két lehetőség közötti különbség csak annyi, hogy kinek a tulajdonában van a szervergép. Itt...